5 tévhit, amit lehet, hogy te is elhiszel

5 tévhit, amit lehet, hogy te is elhiszel

A jóga körül sok tévhit és félreértés kering, ami elriaszthat attól, hogy kipróbáld vagy folytasd ezt az utazást. Ebben a blogbejegyzésben megnézünk néhányat ezekből a tévhitekből, és felfedezzük, mi is valójában a jóga.

Lássuk, mit kell tudnunk arról, hogy hogyan segíthet a jóga megtalálni a testi és szellemi harmóniát, és hogy mi rejlik a szőnyeg alatt a népszerű jógastúdiók és Instagram posztok mögött. Készen állsz felfedezni a jóga világát, és megtanulni, mi az igazság a sokszor ismételt tévhitek mögött? Akkor csatlakozz hozzánk, és kezdjük el ezt a lenyűgöző utazást a jóga mélyebb megértése felé.

Ülőmunkát végzőknek gerincjóga kell

Isten hozott a marketing világában. Ha kilépsz az országhatáron kívül, nem fogsz "spine yoga" órát találni a jógastúdiók naptárában, ugyanis a gerincjóga egy magyar "találmány". Igen, egy levédett név. Csak ebben az iskolában végzett gerincjóga oktatók tarthatnak gerincjóga órát. De te is lehetsz gerincjóga oktató akár online is, pár hétvége alatt. Jógaoktató körökben általános a nézet, hogy a jóga magában jó hatással van a gerincre, az egész testre és a mentális egészségre, ha helyesen össze van állítva egy óra. 

Jaj, megsérülsz

Amikor elkezdtem jógázni 20 évvel ezelőtt, rengeteg tévhit keringett arról, hogy mit szabad és mit nem a jógapózokban. Ezekből még most is hallok párat, sőt, kezdő jógaoktatóként én is ismételtem ezeket, hiszen ezt tanultam. De ma már égő ezeket az instrukciókat ismételni. Ilyeneket, mint: "Emeld fel a karjaidat, de engedd le a vállakat." "Nem szabad domború háttal előrehajolni, mert gerincsérvet kapsz." "Galambpózban pipálj a lábfejeddel, hogy védd a térdízületet." és ehhez hasonló mondatok, amiket nem gondolunk át oktatóként, hogy miért mondjuk és hogy van-e mögötte valós ok. Az emberi test sokkal erősebb, mint gondolnánk. Ezek az instrukciók azt a tévhitet sugallják, hogy könnyen megsérülhetsz, gyenge vagy, mint a harmat. A test arra van, hogy használjuk. Mozogj! Jógázz! Hallgass a saját testedre. Tanuld meg az alap jógapózok helyes kivitelezését. Oktatóként pedig nagyon fontos, hogy tudatosan és jól használjuk a szavainkat. 

Minden jógaoktató jógamester lesz

Bár a jóga segít fejlődni a testi és szellemi egészség terén, nem mindenki válik jógamesterré vagy tudja elérni a legextrémebb testpozíciókat. A jóga nem verseny, és mindenki a saját útját járja. Az egészség és a jó közérzet elérése a fontos, nem pedig a teljesítmény. A jóga fizikailag az egészséges testre törekszik, hogy kényelmesen és stabilan tudj a meditációban ülni, valamint minél hosszabb ideig megőrizd az egészségedet. Ehhez nem mindenkinek kellenek a legextrémebb jógapózok. A haladó jógi és a jó jógatanár nem (csak) a haladó jógapózokból ismerhető fel. 

A törzsizmokra kell koncentrálni a jógaórán

Az egy-egy testrészt kiragadó jógafajtákat nem ajánlom, hiszen az emberi testet összefüggéseiben, a teljes képben nézzük. Egész test, teljes 360 fok, minden izomcsoport egy-egy testrészen. És természetesen a fizikai mellett ugyanennyire fontos az energiatestünk és az elménk. Egy testépítő is milyen furcsa lesz, ha mindig kihagyja a lábnapot.... Te is jógázz úgy, hogy minden órán mindened át legyen mozgatva.

Egy gyakorlat csodákat tesz

A Tiktok világában egy jógapózzal gyógyítanak mindenféle nyavalyát egyes jógaoktatók. Elég csak naponta tízszer ismételni, és állítólag elmúlik minden gond és baj. Bár a jóga számos egészségügyi előnyt nyújthat, egyetlen jógaóra vagy gyakorlat nem fog azonnal csodákat tenni. A rendszeres gyakorlás hozza meg az előnyöket, és sokszor hosszabb időre van szükség a változások észrevehetővé tételéhez. Gyakorolj kitartással és ne dőlj be a gyors megoldásoknak. 

Tehát, ha bármilyen kétséged vagy tévedésed volt a jóga kapcsán, most már egy kicsit közelebb vagy a megértéshez, és remélhetőleg inspirációt kaptál arra, hogy kipróbáld ezt az ősi gyakorlatot. Ne feledd, hogy a jóga egy személyes utazás, és mindenki saját tempójában találhatja meg benne a harmóniát és a belső béke forrását. Ha szeretnél dogmáktól, tévhitektől mentesen jógázni, akkor csatlakozz valamelyik jógaóránkra vagy vágj bele a 200 órás Yoga Alliance akkreditált oktatóképzésbe