Funkcionális flow jóga

Funkcionális flow jóga

A flow jógát pörgős, hamar unatkozó irodistáknak találták ki. Olyanoknak, akik már nem akarnak aerobikon ugrálni, de mégis fontos számukra a szép és egészséges test. Ez a kreatív jógafajta erősít és sokkal hajlékonyabbá is tesz. A test mellett fejben is jobban érzed magadat az óra végére. A világon jelenleg az egyik legnépszerűbb jógastílus, lehet, hogy pont te is ezen keresztül szereted meg a jógát?

Próbáld ki velem azt a jógastílust, amivel az örökmozgó, izgága, kontrollmániás, szorongó, a sok üléstől és futástól mindenféle nyavalyával küszködő testemet és elmémet rendbe tettem. Nekem ez a jóga segített a legtöbbet abban, hogy sok-sok éve nem érzek derékfájást, hátfájást, és a futástól már nem fáj a talpam, térdem, csípőízületem. 20 évesen nem voltam ilyen hajlékony és erős, mint most. Gyakorolj velem rendszeresen, hogy te is tudj nyugodtan mosolyogni bármilyen zűrzavarban. 

Mi pontosan ez a flow jóga?

A hatha jóga nagy családjába tartozó jógastílus, amiben a lassú, nyugodt légzés ütemében áramlunk egy-egy jógasorozaton belül. A jógapózokat ezekbe a sorozatokba, szekvenciákba rendezve gyakoroljuk. 

Ez a fajta mozgás nagyszerűen átmozgatja az egész testedet, a fascialáncokat, egyszerre erősít, tesz ruganyossá és mobilizálja az ízületeidet, így például ha  ülőmunkát végzel, akkor kifejezetten ajánlott. A folyamatosan fenntartott mozgással sokkal könnyebben ki tudsz kapcsolni, nincs ideje az elmédnek elkalandoznia, a munkahelyi, otthoni dolgokon gondolkoznia. A befektetett idő többszörösen megtérül. Egyszerre dolgozol a testeden és az elméden is.

Ezzel a gyakorlással könnyen a flow állapotába kerülsz, amikor úgy érezed, hogy megszűnt az idő és a tér is körülötted és csak boldogan áramolsz a gyakorlással. 

Az órán fontos szerepet kap a mély, ellazult légzés, a fókuszpontok, koncentráció, a helyesen kivitelezett ászana és a két ászana közötti “út” is. Harmonikusan felépített sorozatokban követik a pózok egymást. 

3-4-5 hétig szoktunk egy-egy fő főbb témával foglalkozni, olyan témával, amit fizikai oldalról (pl. csípő 360 fokban) és mentális oldalról is megközelítünk (pl. stabilitás megtalálása a folyton változó világban). 

A világ őrült tempóban változik. Lehet sodródni, panaszkodni és passzívan figyelni, vagy te is megtanulhatsz a flow jóga segítségével könnyen alkalmazkodni a változáshoz. Ma azok a nők önazonosak, akiknek van bátorságuk egy rossz élethelyzetből kilépni és folyamatosan jobbá válni. A flow órákon a jóga fizikai és mentális tanításaival ezt erősítjük meg magunkban. Az órákat tudatosan, modern anatómiai szemlélettel és több ezer megtartott jógaóra tapasztalatával tervezem meg. Elsőszámú szempont, hogy erősebb, mobilisabb, ruganyosabb, kiegyensúlyozottabb legyél, nem az, hogy minél több kreatív, nehéz jógapózba erőszakold bele a testedet. 

Az óra felépítése szépen ívelt:

Elcsendesedés, dinamikus bemelegítés, ászanák sorozatokban, levezetés 5-10 légzésig kitartott jógapózokkal, relaxáció, meditáció. 

Amerikában jelenleg ez a legnépszerűbb jógastílus, olyan kedvelt jógaoktatókkal, mint a tanárom, Jason Crandell,  vagy a számomra nagyon inspiráló és hosszú évek óta online tanárom, Dylan Werner.

Ez a jóga - ha szakszerűen van felépítve a gyakorlás - egyszerre az elmét és a testet is karbantartja. Célom, hogy te is megszeresd ezt a jógastílust.

Mikor jógázhatsz velem Sopronban?

Keddenként 19 órakor tartok vegyes szintű Vinyasa Flow jógaórát az Elzett stúdióban

A régi Free Spirit Stúdiótól 50 méterre van ez a szép nagy terem, ugyanabban az épület komplexumban, de nem kell bejönni a belső udvarba. Keresd a nagy lila táblákat és az Erika Jóga táblát az Erzsébet utca felőli bejáratnál. A cím változatlan: Sopron, Csengery utca 30-32. Az órán sok módosítási lehetőséget adok, hogy a napi szintednek megfelelően tudj gyakorolni és fejlődni. Jógaszőnyeget, téglát és hevedert biztosítok számodra, de ha van saját eszközöd, hozhatod magaddal. 15-20 főre elegendő eszközöm van. A 75 perces óra díja 2.800Ft. Ha rendszeresen gyakorolnál kedvezményes bérletet is válthatsz. A stúdió tágas, barátságos, mindenkinek jut elegendő személyes tér. Az öltözőben át tudsz öltözni. Előfordulhat, hogy megizzadsz, érdemes egy kis törölközőt is hozni, valamint egy kis vizet. Télen hozz meleg pulcsit és zoknit is magaddal. 

Szeretnéd otthon kipróbálni a vinyasa flow jógát? Szeretettel ajánlom a tematikus vinyasa flow órákat tartalmazó videócsomagomat. 

Még gondolkodsz? A tanítványaim ezt írták, hogy ebben segítettem nekik az órák által:

  • …a lehetetlen is lehetséges
  • Megtalálni a belső csendet, ami valóban létezik, de sokáig nem volt benne részem, hogy megtapasztalhassam.
  • Az önbizalom erősítésben, a légzés odafigyelésére, az erősítésre, nyújtásra, sérülésmentes edzésre, meditáció és elcsendesedés gyakorlására!
  • Kikapcsolni, lelazulni, fejben és szívben visszatalálni magamhoz.
  • Elkezdhessek saját magam gyakorolni
  • Elsősorban lelkileg, de a testi kötöttségem is lényegesen javult


Még bizonytalan vagy? Próbáld ki az egyik videós flow jógaórámat minden kötelezettség nélkül, teljesen ingyenesen.

Ha te is szeretnél visszatalálni az igazi önmagadhoz, akkor várlak szeretettel az óráimon.

Wollaston Erika
akkreditált jógatanár (ERYT-500) és jógaoktató képző
hatha-vinyasa flow és meditáció oktató
www.erikajoga.hu
+36/307931-457
Instagram: @erikajoga
Facebook: Erika Jóga Sopron
TikTok: @jogaoktato