Vinyasa flow

Vinyasa flow

Úgy gondolod, hogy a jóga nem köt le? Próbáld ki a kreatív, folyamatosan mozgásban tartó vinyasa flow jógát Sopronban. Ez a dinamikus, mégis lágy gyakorlás egyszerre erősít, mobilizál és tesz hajlékonnyá. A világon jelenleg az egyik legnépszerűbb jógastílus, lehet, hogy pont te is ezen keresztül szereted meg a jógát? Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni erről a fajta gyakorlásról!

Mi pontosan a vinyasa flow jóga?

Egy dinamikus, áramló jógastílus, ami a hatha jóga nagy családjába tartozik. Az ászanákat tudatos szekvenciákba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából áramlunk a következőbe a légzéssel összhangban.

Fontos szerepet kap a mély, ellazult légzés, a fókuszpontok, koncentráció, a helyesen kivitelezett ászana és a két ászana közötti “út” is. Harmonikusan felépített sorozatokban követik a pózok egymást.

A vinyasa flowra jellemző a kreativitás, a téma szerint felépített órák. Ebben a mozgó meditációban nincs ideje az elmének elkalandoznia, a napi gondokon rágódnia. A gyakorló elérheti a “flow” állapotát, a teljes elmerülés, elmélyülés állapotát, amikor minden más kizáródik és önfeledetten csak sodródik a gyakorlással.

A világban minden mozgásban van, ezért a XXI. század emberének fontos készsége a változáshoz való könnyed alkalmazkodás, a nem ragaszkodás, leragadás egy rossz élethelyzetbe. A vinyasa flow stílusú gyakorlás segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy az életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz.

A gyakorlás fejleszti a testtudatot, hajlékonyságot, erőt, koncentrációt, kikapcsol, kiszakít a hétköznapokból, csökkenti a stresszt, fejleszti a kreativitást. Tudatosan, modern anatómiai szemlélettel tervezem meg az órákat, a célom, hogy hosszútávon erősebb, mobilisabb, ruganyosabb, kiegyensúlyozottabb legyél. 

Az óra felépítése hasonló a hatha jógaórához, elcsendesedés, bemelegítés, ászanák, levezetés, relaxáció. 

Más dinamikus jógafajtáktól a lágyság, áramlás, tudatos szekvenciákba rendezett órafelépítés különbözteti meg.

Amerikában jelenleg ez a legnépszerűbb jógastílus, olyan kedvelt jógaoktatókkal, mint Jason Crandell, Dylan Werner, Jonah Kest és Sianna Sherman.

A vinyasa flow stílus az, ami nekem leginkább segít az elmémet lecsillapítani és kiszakadni a hétköznapokból. Mióta ezt a fajta jógát megismertem, azóta nincs szükségem más fajta testmozgásra, mert ez a jóga - ha szakszerűen van felépítve a gyakorlás - egyszerre az elmét és a testet is karban tartja. Célom, hogy minél több emberrel megszerettessem ezt a különleges jógafajtát. 

A kedd esti óra újrakezdő, középhaladó jógázóknak is alkalmas. A csütörtök esti jelenleg kezdő vinyasa flow jóga, azonban középhaladóknak is ajánlott. A péntek esti vinyasa flow óra középhaladó, haladó szintű.