Szellemi vitamin - A négy erény

Hogyan segíthet a négy erény abban, hogy a külső káoszban, harcokban is megtartsuk a belső egyensúlyunkat?

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. Egy új blog-és podcast sorozatot indítok, amiben hónapról hónapra egy újabb jógafilozófiai témát fogunk feldolgozni. "Szellemi vitamin" lesz a sorozat neve és  az a célom vele, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából témákat. Jómagam nagyon szeretem a jógának ezt az ágát (svadhyaya - jógikus szövegek tanulmányozása), mert igazi kincseket, szellemi mankókat, a jobb és boldogabb élet receptjét találjuk meg itt, ha tettekkel párosítjuk őket. Tarts velem, ha te is szeretnéd ezeket a jógaszőnyegről kivinni a valós életbe. 

Hol vagyunk most a jógafilozófiában? A jóga egyik legfontosabb irodalmából, a bölcs Patanjali nevéhez fűződő Jóga Szutrákból hoztam neked az első témát. A Jóga Szutrák 196 úgynevezett szutrából (aforizma, fonal) áll, amiben Patanjali leírja a jóga fogalmát, célját és egy útmutatót ad nekünk ahhoz, hogy hogyan valósíthatjuk meg a jógát. Nem, arról nem ír, hogy hogyan kell "Hollowback" jógapózokat felvenni a falnál, de helyette egy kész leírást ad nekünk a boldog és kiegyensúlyozott élethez. A külső világ harcaihoz, a 2022-es év újabb és újabb kihívásaihoz alkalmazkodva most az első témának azt a szutrát választottam ki, ami a négy mérhetetlent, vagy más néven négy erény mutatja be. Nézzük is. 

I.33. maitri-karuna-mudita-upeksanam suhkha-duhkha-punya-apunya-visayanam bhavanatas citta prasadanam

I.33. A tudat akkor tisztul le, ha szeretetet, türelmet, derűt és elnézést gyakorol az örömteli és szenvedésteli, helyesnek és helytelennek minősített tapasztalások iránt. (Fordítás: Farkas Attila Márton és Tenigl-Takács László)

Hogyan értelmezhetjük ezt a szutrát?

A négy erény, ami segít nekünk abban, hogy a fejünkben zajló viharoktól megszabaduljunk: 

Hogyan gyakorolhatom őket az életben, a szőnyegen kívül is?

Saját magamon úgy tapasztaltam, hogy ennek a négy erénynek a tudatos gyakorlása sokat segíthet az általános hangulatomon, motivációmon, hogy legyen kedvem reggel kikelni az ágyból, ne rágódjak feleslegesen dolgokon és igyekezzek olyan dolgokra irányítani a figyelmemet és az energiáimat, amikre hatással tudok lenni. Ezért is választottam ezt a témát a tavaszi jógaóráinkra, valamint a meditációs órákra is. Nekem nagyon sokat segítettek ezek az eszközök, ezeket szeretném most neked is átadni részletesen, önmagunkon megtapasztalva Sopronban személyesen, vagy ha máshol élsz az országban, akkor hallgass a Free Spirit Podcaston keresztül határtalanul. 

Ha pedig szeretnél elsőként értesülni soproni és online jógás eseményekről, ahol még mélyebben elmerülhetsz a jóga több ezer éves tanításaiban, akkor iratkozz fel a havi hírlevelemre

Jó gyakorlást a jógaszőnyegen és azon kívül!

Wollaston Erika

erika@erikajoga.hu

Teljes verzió