Milyen egy oktatóképzés nálam?

Milyen egy oktatóképzés nálam?

Milyen folyamaton megy keresztül az, aki jógatanítványból jógaoktatóvá szeretne válni a segítségemmel?

Hasonló a hasonlót vonzza, ez a jógában sincs máshogy. A két tanárom (Bálint és Jason Crandell) sok mindenben egyformán gondolkodik, tudok velük azonosulni, mert hasonló az elképzelésünk a jógáról és az életről. Tudtam, hogy jó helyen vagyok, amikor Jason az első személyes londoni képzésen bejött a terembe Vans cipőben, laza ruhában, kávéval a kezében. Én is vele együtt felszabadultam az alól a sok éves illúzió alól, hogy egy jógaoktatónak hippinek, szentnek és Buddhának kell lennie egyben, aki kávét se ihat. Végre én is jobban ki mertem mutatni az egyéniségemet, az igazi önmagamat. 


Ezt most már oktatóképző tanárként a másik oldalról is megtapasztaltam. A csoportos óráimra is hozzám habitusban hasonlóak járnak (fejlődni vágyók) és az elmúlt 6 hónap hétvégéit is olyan tanítványokkal - most már jógaoktatókkal - tölthettem, akikkel nagyon sok mindenben egy húron pendültünk. És hogy mik ezek a hasonlóságok? 

A jógához való hozzáállásunk: 

  • A jóga egy egész életünk végéig tartó utazás. Nem kell sehová se rohanni erőszakkal. Nem azért vagyunk itt, hogy jógapózokat megvalósítsunk, kipipáljunk, majd rohanjunk a következő felé. 
  • A jóga nem a tökéletes, képeken látott jógapózokról szól, hanem egy öntanulmányozási folyamat. Azért jógázunk, hogy jobban megismerjük a saját testünket, könnyebben meghalljuk a testünk jelzéseit és egy kapcsolatot kiépítsünk a testünk és az elménk között. 
  • Az Instagramon látott jógapózokra egy átlagos csoportos órán az emberek 5-10%-a képes és igényük sincs rá. Mindig a jógázókra szabjuk a gyakorlást. Lehet, hogy mi otthon haladó, bonyolult pózokat gyakorlunk, de az órán azt tanítjuk, amire a csoportnak szüksége van. 
  • Az ászana csak kis szelete a jógának. Kezdő jógázóként és kezdő tanárként ugyan elsősorban a testen keresztül tudunk eljutni az elméhez, itt főleg az ászanákra koncentrálunk, de ez csak a bevezetés a jógába. Kezdő jógázónak még nem Ujjayi légzést, hosszú relaxációt és meditációt tanítunk, hanem egyszerűbb dolgokat, például azt, hogy figyeld meg, hogy ha megemeled a lábadat ebben a jógapózban, akkor mit érzel a testedben. 
  • Nem minősítünk testérzeteket, testrészeket (a rossz térdem), a képességeinket, az aznapi jógás "teljesítményünket", a tapasztalatokat és másokat. 
  • A jógaoktatás egy szolgálat, ahol az oktató csatornaként közvetíti és átadja azt, amire a tanítványának szüksége van. A jógaoktató nem magát reklámozza a jógával, hanem a jóga csodálatos hatásait mutatja be önmagán keresztül. A tanítványok nem az oktató személye miatt mennek órára, hanem amiatt az érzés miatt, amit órán megtapasztalnak. A jógaoktató képes háttérbe vonulni, ha kell. 
  • Sokszínűek vagyunk, ezért az órákat úgy tesszük össze, hogy azon senki ne érezze kevesebbnek vagy nem elég jónak magát. Mindig van módosítási lehetőség, mert egy jó oktató egy egész opció-arzenállal rendelkezik. A szavainkkal is ezt kommunikáljuk, hogy nem csak egy jógapóz a tökéletes, nem csak a hajlékony az igazi jógázó.


Amilyen az én hozzáállásom az oktatóképzésen: 

  • Mindenkiben a különlegességet, az erősségét igyekszem megtalálni, hogy ezt tovább tudja fejleszteni magában és ettől legyen egyedi. 
  • Az alap jógapózokat megtanuljuk szépen felvenni (pl. Harcos, Lefelenéző), de itt is figyelembe vesszük az anatómiai sajátosságokat. Nem lesz senki se az alapján megítélve, hogy mennyire képes előre-hátrahajolni, fel tud-e venni nehezebb jógapózokat vagy sem, hiszen úgyis csak azt tanítjuk, amit mi is gyakorlunk. 
  • Az anatómián keresztül meg kell ismernünk az emberi testet, hogy lássuk, hogy nem vagyunk egyformák és tudjuk, hogy hogyan lehet funkcionálisan megfelelő jógaórát összerakni különböző témákra. Nem készen kapott jógaórákat tanulunk meg, hanem a módszert, amivel mindenki a saját óráit készítheti el. 
  • Keretek vannak, hatalmas nagy anyagot kell feldolgoznunk fél év alatt, de mindezt úgy tesszük, hogy élvezetes és fejlesztő legyen. 
  • Lehet nevetni, nem szabad a jógát túl komolyan venni. A jóga üzenetét érthetően adjuk át. A jóga filozófiája legyen az életben alkalmazható. 
  • Zéró tolerancia a széthúzásban, pletykában, mások minősítésében, rangsorolásban. Mindenki mindenkivel van párban, kis csoportban, hogy az együttműködést, mások meghallgatását, az önkifejezést is gyakoroljuk. 
  • Én is az elfogadást, a szeretetteljes támogatást közvetítem minden résztvevő felé és az a célom, hogy a csoportban is ez alakuljon ki. 
  • A legfőbb célom, hogy lépésről lépésre erősödjenek a tanítványok, mindig legyen egy újabb kihívás, amin keresztül tovább erősíthetik és bontogathatják a szárnyaikat. Az ilyen kihívásokban ott vagyunk egymás mellett és egymásért.


Számomra ezek elengedhetetlenek egy oktatóképzésen. Mellette természetesen a jóga mind a 8 ágára kiterjed a tananyag, úgy ahogy a Yoga Alliance emelt követelményszintje előírja. Ebben se akartam lejjebb adni. Akkreditálhattam volna máshol is, ahol 2-3 hónap alatt lezavartuk volna a képzést kevesebb órában, de azt nem tudtam volna szívből csinálni. Ez egy meghatározó lépcső a jógázók életében, a legfontosabb alapok, úgyhogy ebben csak a legjobbat szeretném adni, mert hozzám csak olyanok jönnek, akiknek a bizonyítvány mellett az alapos tudás, a felkészülés és az önfejlesztés is fontos, márpedig ők a legjobbat érdemlik. 

Az egyik kedves tanítványom visszajelzése: "Rengeteg tudást és tapasztalatot kaptunk, végtelen elfogadást, és szerető kedvességet. Erika hitt mindannyiunkban a képzés első pillanatától fogva. Természetesen szakmailag is kiváló volt a képzés, aki ismeri őt, tudja, hogy csak a legjobbat nyújtja mindenben, kevesebbel nem elégszik meg - ebben biztos is voltam, hogy most is így lesz. Amire nem számítottam, hogy mindegyikünkben egyesével megtalálja, és a felszínre hozza azt az erősséget, amivel jó oktatóvá válhatunk. Hogy addig bátorít és buzdít bennünket, amíg mi magunk is meglátjuk, kik vagyunk, mire vagyunk képesek, mennyit fejlődtünk már ez alatt a fél év alatt is, és még hová fejlődhetünk, ha eltökéltek vagyunk. Hogy nem kijelölt utat mutat, hanem minden eszközt megad ahhoz, hogy megtaláljuk a saját ösvényünket. Végtelen hálát érzek, hogy nála tanulhattam - nem csak a jógáról és a tanításról, de önmagamról is. ❤"

Számomra a legnagyobb öröm, amikor valaki fejlődését, sikereit, felismeréseit láthatom és ebben támogathatom őt. És a jógázóim körében naponta ér ilyen öröm, amitől nagy örömmel végzem ezt a hivatás évek óta. 

Ha szeretnél te is fejlődni, változni, előre lépni, akkor nézz körül az óratípusoknál. Biztosan találsz neked való képzést, órát, workshopot. 


Wollaston Erika

06307931457

erika@erikajoga.hu