Lehet szabadság nélkül élni?

Lehet szabadság nélkül élni?

"Neked könnyű, de engem szorongat a főnök, hülyék a munkatársaim és különben se lehet külföldre utazni." - hallottam nem egyszer. Hogyan tudod mégis megteremteni magadnak a szabadságot?

Hogyan lehet egy bekorlátozott országban meglelni a szabadságot? 

A 2020-as tavaszi karantén alatt egy dolog foglalkoztatott nagyon, a szabadság. Az első két hét után, amikor elvesztettem a korábbi türelmemet, elkezdtem mérhetetlenül lázadozni, amiért kívülről ekkora mértékben megmondhatják nekünk, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni, hogy lehetséges az, hogy mások rendelkezhetnek az én szabadságommal, a terveimmel, a munkámmal? 

Azonban hamar rá kellett jönnöm, hogy a sima lázadásnak semmi értelme, sőt még én fogok belebetegedni. Tenni akartam valamit. Szerencsére már 2019-ben kerültek fel online jógavideók az oldalamra, így virtuálisan tovább jógázhattunk a tanítványokkal, és nagyon kreatívan két online jógatábort is tartottam, ha már személyesen nem utazhattunk el akkor Somogyvámosra. Na de mi lesz az én szabadságommal? Hosszú belső utazáson vagyok túl. Most ezt mesélem el neked, bízva abban, hogy erőt és ötleteket merítesz te is ahhoz, hogy megkeresd a saját szabadságodat. 

Ez a sarokba ültető karanténos időszak jó volt arra, hogy kifelé nem lehetett indulni, csak magamba nézve, befelé mehettem. Mit akarok én egyáltalán? Mi kell az életben? Boldog vagyok? Hol nem vagyok boldog? Mi fontos? Mi nem fontos nekem? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel operáltam az elmémet. A sok fejtörés, saját vívódás eredményeként született meg a "Szívem igazi vágyai és céljai" coaching programom. Nem volt nagy meglepetés, hogy az egyik legfontosabb érték a szabadság az életemben, és az boldogít mind a nyolc életterületemen, ha ezt meg tudom élni. Ahogy erre rájöttem, lett is egyből megoldandó feladatom. 

Elengedés - súlyaim lerakása

Ahol nem volt még meg a tökéletes szabadság, ott mit tudok tenni? Az egyik nagy lépés volt idén a külső, felesleges rétegeim lebontása. Mit értek ez alatt? Végre könnyebben elengedtem egy pár olyan emberi kapcsolatot, ami nem hogy nem boldogított, de egyenesen irritált vagy teljes időpazarlás volt.  Kitartó meditációval és tudatos jelenléttel kigyomláltam jó pár korlátozó gondolatot az elmémből. Leszámoltam végre olyan projektekkel, amik nem voltak már összhangban velem. Ezek mind-mind olyan dolgok voltak, amik száz kilós súlyként estek le rólam. Ahogy sikerült lerakni őket, úgy éreztem, hogy lebegek, semmi se húzhat már vissza. 

Áramlás

Arra is ráébredtem, hogy a szabadság soha nem állandó. Ami állandó az legbelül van, és ez a szabad lélek, a Free Spirit. Minden más folyamatos áramlásban van. A külső szabadság vagy rabság mind illúzió, amit az elme gyárt magának. Ez jó hír, meg nem is. Jó hír, mert így egyedül tőlem függ az igazi belső szabadság, és egyben rossz hír is, mert hiába mutogatok kifelé, attól még nem leszek szabad. A szabadságért nekem kell megdolgoznom. 

Nem ragaszkodás

Ha már egyszer megéltem a szabadságot, nem szabad kapaszkodni belé. Minél inkább szorítom, annál inkább rabságba kerülök. Hagyni kell az életet spirálszerűen áramolni. Valamikor közelebb kerülök a belső maghoz, valamikor kidob a körforgás szélére és újra kívül keresem a boldogságot, a szabadságot. A rendszeres gyakorlással azonban az élet már nem tud annyira a kör szélére kihajítani, egyre közelebb maradok a belső szabadsághoz. 


Elmével való munka

Mindig azt mondom - saját tapasztalatból - hogy manapság már nem a kardfogú tigris jelenti a veszedelmet, hanem mi. Saját magunk. A saját elménk. Nála nagyobb ellenséged nem létezik. Persze, ha hagyod. Ha megszelidíted, akkor a legnagyobb barátod lehet. Élhetsz abban az illúzióban, hogy nincs kiút, a főnököd, a férjed, a barátnőd, az országod fogságban tart, neked csak a szenvedés jutott, bele kell törődni. És eljuthatsz arra a pontra, amikor azt mondod, elég volt már a szenvedésből, hogyan lehet innen kikeveredni? Valaki segítsen! Biztosan van kiút. Ha most itt jársz, a nagy szabadság projektünk, a 3 hónapos önismereti folyamat segíthet továbblépned. 

Growth mindset

A külső környezet, a 2020-as év nem egyszerű. Mit lehet tenni, hogy minél kevésbé befolyásoljon az, hogy mások milyen döntéseket hoznak a fejed fölött? A titok szerintem a fejlődésközpontú szemléletben (growth mindset) van, amit én mindfulness-szel szeretek ötvözni. Hogyan működik ez leegyszerűsítve? Megfigyelem, hogy itt van ez a helyzet, engem felidegesít, megnevezem ezt az érzést, itt van bennem az idegesség, a harag érzése. Mit tudok tenni? És itt van az útválasztás lehetősége. Abban a pillanatban a fixed mindset, azaz rögzült szemléletmódú ember az önsajnálatba, a semmittevésbe, a kesergésbe, panaszkodásba öli az energiáit és az idejét, ellenben a growth mindset, azaz fejlődésközpontú szemlélettel rendelkező előre menekül, B és C tervet talál, mint a kisegér, aki minden csapdából kibújik.  


Meddig jutottam most el a szabadság hosszú útján?

Nagy utazás volt ez számomra idén. Ebben a témában egy nyári jógatábort is tartottunk Kriston Adriennel, valamint online formában is elkészítettük ezt a programot. Sok-sok hónapot töltöttünk mindketten ebben a témakörben marinálódva. Ezután a hosszú utazás után érdekes felismerésre jutottam most vasárnap, amikor újra elvégeztem magamon a "Szívem igazi vágyai és céljai" coaching programot. Jelenleg a szabadság igénye, mint érték egy-két kérdésnél merült csak fel bennem. És nem azért, mert már nem lenne fontos, pont ellenkezőleg, annyira belém ivódott a szabadság érzése és gondolata, annyira az életem része lett, hogy elő se jött a gondolat, hogy ezzel nem rendelkezek. Egyszerűen meg se kérdőjeleztem a saját szabadságomat. Most a feltétel nélküli szeretet lett a következő életfeladatom. Izgalmas utazás lesz ez is. 

Sok sikert, kitartást, szép tapasztalatokat kívánok neked is a saját szabadságod meglelésében. Ne add át ezt a rendelkezési jogot olyan valakinek, aki az irodájában ülve egy tollvonással rendelkezne feletted. Ha szeretnéd, hogy neked is segítsünk meglelni az igazi szabadságot, akkor szeretettel ajánlom a 3 hónapos önismereti programunkat. Itt megtalálod

További minden jót kívánok neked.

Erika

erika@erikajoga.hu

0036/30-7931-457