Jógatábor és a bennünk élő istennők

Jógatábor és a bennünk élő istennők

Júliusban négy napos vinyasa flow jógatábort tartottunk Kriston Adrienn oktatótársammal. A beszámolómat olvashatod.

Ismét a béke szigetét, a somogyvámosi Rádhé Resort választottuk a jógatáborunk helyszínéül. Nagyon szeretek ide visszatérni, oktatóként is nagy élmény egy ilyen mesés helyen tanítani. Ahogy a Balatont elhagyjuk, és megérkezünk Somogyba, nekem mindig kicsit megáll az idő. Izgalmas dombságok, végeláthatatlan szántóföldek, pusztaságok, nyugalom és csend vár itt. Ez egy olyan rejtett szeglete az országnak, ahol még ki lehet szakadni a nyüzsgésből és lehet lazítani. Az itt töltött idő alatt úgy érezheti az ember, hogy egy védett burokban van, ahol megszűnt a rohanás, kiléphet az otthoni szürkeségből, a feladatok, elintéznivalók végeláthatatlan gödréből. 


Az idei vinyasa flow táborunk témájának a bennünk élő istennőket választottuk. Szeretettünk volna a gyakorlóknak lehetőséget adni, hogy egy női körben tölthessenek együtt négy napot. Annyira kevésszer van már ilyenre lehetőségünk, és a visszajelzések alapján hiányzik is ez a nők életéből. Itt a tábor alatt lehetőségünk volt újra egy kicsit visszatérni abba az időbe, amikor tiniként, fiatal felnőttként a barátnőinkkel éjszakába nyúlóan csacsogtunk, megbeszéltük az élet dolgait, és csak jól éreztük magunkat együtt. A jógatáborokban - legyen az a saját táborom, vagy amin tanítványként veszek részt - ezeket az esti beszélgetéseket nagyon hasznosnak találom, és egyre hasznosabbnak ebben a korban, amikor örül az ember, ha negyedévente össze tud hozni egy találkozót a legjobb barátnőivel, vagy össze tud ülni különböző életszakaszban járó nőtársaival, és egymás tapasztalatiból tud tanulni, vagy csak önmaga lenni.  

Nem titok, hogy Adriennel rengeteget készültünk a táborra. Folyamatosan gyűjtöttük az ötleteket, inspirációt a saját gyakorlásból és tanításból, egyéb életterületekről. Úgy éreztük, hogy a táborra szépen kikerekedett a téma és nem szimplán jógázgattunk, hanem - remélhetőleg a résztvevők is így érzik - nagyon sok tartalmas dologgal is sikerült megtölteni ezt a négy napot.



A vinyasa flow jóga egy csodálatos stílus, ami pont a rugalmasságával, szabadságával nagyon jó anyag arra, hogy úgy alakítsuk, ahogy leginkább a témának megfelelő. Ha kell, akkor lassan áramlunk lehunyt szemmel, ha kell akkor csupa tűzzel, az idő-és térérzéket elvesztve csak felülünk a hullámra és megyünk. Az ilyen táborok jó alkalmak arra, hogy határokat is feszegessünk a gyakorlásban (és ez nem feltétlenül kemény órát jelent), és elindítsuk a jógázókat az önismeret útján.




                               


Volt játékos gyakorlás, ahol a bennünk élő kislány istennőt ébresztettük fel, harcos flow, ahol a céltudatos, független, a jég hátán is megélő istennőket, páros flow, ahol a másokkal kapcsolódó, társsal boldog istennőt, öngondoskodó, tápláló gyakorlás, ahol az önmagunknak is adást gyakoroltuk, vagy tüzes, végtelen flow gyakorlás, ahol a szenvedély, öröm, teljes elmerülés istennőjével barátkoztunk. Az esti programokhoz más területekről hoztunk feladatokat, amik jól kiegészítették az aznapi gyakorlásokat. Én külön örülök, hogy a coachingból is tudok már beépíteni gyakorlatokat, amik nagyon hasznosak az önismeretben. 


Az ottlétünk alatt tartották a Krisna-völgyi Búcsút Somogyvámoson, így ez is a programunk része volt idén. Megtekintettük a házasságkötést, volt idő kicsit vásárolgatni, finom ételeket kóstolni, hennát festetni, meglátogatni a templomot, a völgyben élő családokat, vagy éppen a kertészetet, ha valakinek ahhoz volt kedve. A nagy melegben a hölgyek nagyon élvezték a Rádhe Resort medencéjét is, délutánonként általában itt hűtöttük le magunkat. 

Oktatóként úgy érzem, hogy egy nagyon tartalmas programot sikerült összeállítanunk, amiben volt elég szabadidő a medence partján pihenni, női körben megbeszélni az élet nagy dolgait, jókat enni, és kiszakadni a megszokott világunkból, majd az itt tapasztaltakkal, élményekkel gazdagon hazatérni újra a családunkhoz, gyerekekhez, barátainkhoz.  


Hálásan köszönjük minden résztvevőnek, hogy bízott bennünk, eljött, és velünk töltötte ezt a szép négy napot. Gyakoroljatok kitartóan és legyetek elég erősek ahhoz, hogy elő tudjátok hívni az adott élethelyzetben benneteket leginkább szolgáló istennőt. 

Sok szeretettel: Erika és Adri