Ilyen volt a nyári jógatábor

Ilyen volt a nyári jógatábor

Elég bátor vagy ahhoz, hogy szabad légy? Ez volt a témánk az idei vinyasa flow jógatáborunkban. Oktatóként milyennek éltem meg? A beszámolómat olvashatod.

Mit jelent számodra a szabadság? Kérlek állj meg egy pillanatra az olvasásban és gondold át! Te mit válaszolsz?

Ugye nem is olyan egyszerű gyors választ adni erre a kérdésre. Elsőként sokunknak a külső körülmények jutnak eszébe, hogy szabadon utazhatok, dolgozhatok, házasodhatok. Aztán ahogy jobban belegondolunk, előjönnek azok a szabadságok és sokszor kötelek, amiket fejben rakunk magunkra. A táborban résztvevők hogyan vélekedtek erről? A bejegyzés végére minden kiderül.

Free Spirit Studio - ezt a nevet adtam anno a jógastúdiómnak - aminek a jelentése szabad lélek. A szabadság mindig is az első és legfontosabb érték volt az életben. De mit is jelent a szabadság és hány rétege van? Számomra rengeteg. Ott van a külső környezetem, az országom, a családom, ott vannak a belső rétegek, a gondolatminták, kell, szabad-e, kéne, mit szólnak. És ráadásul, mint minden az életben, számomra a szabadság se egy statikus dolog, hanem állandóan változik. Ahogy megszületik a szabadság állapota, gondolata, már indul is tovább a spirál és folyton változik az állapot, hol jobban hol kevésbé érzem szabadnak magamat, de igyekszem a spirál közepéhez, a saját középpontomhoz közel maradni.

Az idei jógatáborra is összetettük Adriennel a kreatív energiáinkat, ötleteinket, saját tapasztalatainkat és a témához illően feszegettük a jóga és a jógázók határait. Belefért az idei programba egy kis akrilfestés, spirál szertartás és sok szabad mozgásra épített jógaóra. Ez a tábor attól is emlékezetes marad számunkra, hogy a legnehezebb jógapóz talán a Saspóz volt mindkettőnk órájában. Az elmével való munka, a komfortzónából való kilépés, a szabad mozdulatok, egymásba folyó jógapózok mégis megdolgoztattak minden résztvevőt és remélhetőleg elindítottak folyamatokat. 
A tábor előtt egy hatalmas projekt ötlete pattant ki a fejemből, és megkérdeztem pár családtagot és barátot arról, hogy számukra mit jelent a szabadság. Szándékosan a világ több országából kérdeztem ismerősöket, barátokat, hogy egy szines képet kapjunk arról, hogy változik-e a szabadság értelmezése attól függően, hogy milyen országba születtünk. Úgy érzem, hogy érdemes volt a sok munkát belefektetni ebbe a projektbe, mert egy nagyon érdekes és tanulságos videót sikerült összeállítani, amit most veletek is szeretnék megosztani. 20 perces a kisfilm, érdemes időt szánni rá. A táborról magáról írhatnám a szokásos dolgokat, amiket minden évben leírok, hogy milyen finomakat ettünk, jókat nevettünk és néha egy pár könnycsepp is kicsordult, főleg a zárókörben, amikor a négy nap élménye, szeretetteljes légköre már a tetőfokára hágott. Most mégis azt osztom meg veletek, hogy mivel tért haza a táborból a legtöbb résztvevő. Azzal a felismeréssel - ami a célunk volt - hogy a szabadság szinte teljes egészében fejben dől el és rajtad múlik. Szabadnak érezheted magadat belül a karanténban és lehetsz a legnagyobb rabszolga a fehér homokos tengerparton. Ez a felismerés egy nagy megkönnyebbülést és részben új életfeladatokat is ad, hiszen tényleg te lehetsz a saját főnököd, minisztered, az életed jobbá vagy éppen rosszabbá tevője. Köszönöm szépen, hogy velünk tartottatok erre a négy napra, és kívánom, hogy a saját elméd, gondolataid és érzéseid a szabadságodat, boldogságodat és megelégedettséget szolgálják. 

    


Lemaradtál erről a táborról? Online te is gyakorolhatsz velem és Adriennel! A tábor után elkészítettük a szabadság téma online anyagát, amire most már te is tudsz gyakorolni és fejlődni a szobád kényelméből. Itt minden fontos információt megtalálsz és egyben tudsz is regisztrálni erre a három hónapos mély önismereti programra. 


Tarts velünk 2021-ben is. Húsvétkor és augusztusban tartunk idén jógatábort. Az elmúlt egy év bezártsága, elszigeteltsége után csupa olyan témákkal készülünk, amikre a lelkünk szomjazik. Itt találsz bővebb információt a táborokról. Mindkettőre tudsz már jelentkezni. Várunk szeretettel. 


Erika