Holdüdvözlet

Holdüdvözlet

Jógaórán biztosan találkoztál már a Napüdvözlet sorozatok valamelyikével, és talán már otthon is gyakorlod őket. De találkoztál-e már a Holdüdvözlettel?

Ez a sorozat valamiért nem igazán kerül elő a hagyományos jógaórákon, én is sok évnyi jógázás után először a vinyasa flow jóga kapcsán találkoztam vele. Most szeretném neked röviden bemutatni ezt a nagyon nőies, lágyan áramló sorozatot. 

A Chandra (Hold) Namaskarnak (holdüdvözletnek) - ugyanúgy, mint a Napüdvözletnek - több változata ismert, most az én általam tanított sorozatot ismerheted meg.A Napüdvözletben előlről hátra mozgunk, itt oldalirányban, a matracunk teljes szélességét kihasználva. A sorozat közepe a Malasana (terpeszben guggolás imatartással), ami után fordított sorrendben végezzük el az ászanákat és újra visszatérünk álló helyzetbe. Az oldalrahajlások gyönyörűen szimbolizálják a félholdat (a szanszkrit nevük is Ardha Chandrasana – Félholdpóz). Az erőből jógázás helyett most az elengedésre fókuszálj! 


Ha az óráimon gyakoroltad már a Holdüdvözletet, akkor biztosan feltűnt, hogy én nem Malasanával a közepén tanítom ezt a sorozatot, hanem Prasarita Paduttanasanával, azaz Előrehajlással széles terpeszben. A saját gyakorlásomban úgy éreztem, hogy ezzel a pózzal sokkal áramlósabb lesz a sorozat, a Malásanával nekem nagyon akadozott, soha nem jött ki a terpesz, mindig igazítani kellett a pózon, ami meggátolta a folyékony mozgást, és azt, hogy el tudjak merülni a gyakorlásban. 


A Napüdvözlet és a Holdüdvözlet közötti különbségek

A Napüdvözletet reggel ajánlott végezni, mert aktivál, felpörget, megtölt energiával. Egy tüzes, férfias energiájú sorozat, ami erősít és növeli az állóképességet. Ahogyan a Nap, úgy ez a szekvencia is fűt és felébreszt. Esti gyakorlásba nem ajánlott betenni.

A Holdüdvözletet este ajánlott végezni, mert nyugtat, elcsendesít és regenerál. Egy hűtő, nőies energiájú sorozat, ami nyitja a csípőt és nyújt. Ahogyan a Hold, úgy ez a szekvencia is hűsít és lenyugtat, altat. Egész napos pörgés után ajánlott pár sorozattal előkészíteni a nyugalmas, pihentető alvást.

Haladóbb gyakorlók a Napüdvözletet már erőlködés nélküli, természetesen kialakuló ujjayi légzéssel végzik. A Holdüdvözletnél nyugodt, hasi légzésre törekedjünk, kerüljük a felpörgető ujjayi légzést.

A Chandra namaskar a lágy áramlásával, és csípőnyitó, nyújtó ászanáival 2. központos, vízelemű, nőies, kreativitást fokozó sorozat. A hétköznapokban nőként a legtöbben a férfias energiáinkat, oldalunkat kell, hogy használjuk, pörgünk, mindenhol helyt állunk, és aktívak vagyunk addig, amíg be nem dőlünk az ágyba. A Holdüdvözlet gyakorlása segít lehűteni, lenyugodni, kicsit passzívabbnak lenni, lelassulni, visszatalálni a természetes ciklikussághoz, nőiességhez. Férfiaknak is nagyon ajánlott, mert nem kell mindig erősnek, aktívnak lenni.

Gyakorold velem a Holdüdvözletet a videótárban lévő videóra. A gyakorlás kezdő vinyasa flow stílusú, szépen felvezetve és levezetve gyakorolhatod a Holdüdvözletet, ami abban is segít, hogy az élet ciklikus változásaihoz is könnyebben alkalmazkodj, ne akarj egy élethelyzetbe se beleragadni, ott időt vesztegetni, amikor az már nem szolgál téged. Itt találod a videót! Örülök, ha a virtuális térben együtt gyakorolhatunk. 

Szeretettel: 

Erika

Jó gyakorlást!

Photo credits: Pinterest – Margaret Anderson/ denver.carpediem.cd