Hogyan válassz jógatábort?

Hogyan válassz jógatábort?

10 szempont ami alapján kiválaszthatod a számodra legjobb jógatábort.

Szeretnél egy pár napra kiszakadni a hétköznapokból, és hasonló érdeklődésű emberek társaságában feltöltődni, megújulni? Jó hírem van, már Magyarországon is rengeteg jógatábor közül választhatsz. Tíz megfontolandó szempontot gyűjtöttem össze, hogy a bőség zavarában ki tudd választani a számodra legjobb elvonulást.

  • Nagyon fontos, hogy a neked megfelelő jógastílust válaszd ki. Ha ellazulásra, kicsit lustálkodásra vágysz, akkor nem biztos, hogy egy ashtanga tábor a te ideális választásod. Sok helyen többféle jógastílust is kipróbálhatsz, ragadd meg az alkalmat, hátha találsz egy új kedvencet magadnak, amit majd otthon is örömmel gyakorolsz. Ha most nem vágysz sok mozgásra, menj el egy meditáció- vagy önismereti táborba.


  • Általában a leírásban is feltüntetik a tábor szintjét, hogy kezdőknek, gyakorlattal rendelkezőknek, vagy mindenkinek ajánlják-e a foglalkozásokat. Egy vegyes szintű tábor jó alkalom lehet arra, hogy elmélyítsd a gyakorlásodat, vagy elcsald a barátnődet, anyukádat is magaddal. Haladó táborokban számíts haladó jógaászanákra, meditációs-és légzőgyakorlatokra, sok olyan finomságra, amikre egy órarendi órán sokszor nincs lehetőség. Ezek általában fizikailag és mentálisan is kihívás elé állítanak, ezért kezdőknek nem ajánlott. 


  • A tábor helyszíne fontos szempont. Legyen lehetőségetek teljesen elvonulni a világtól. Csendes, nyugodt, erdei, hegyi, kis falusi helyszínű tábort válassz, hogy ne zavarjon semmi a feltöltődésben. Rossz idő esetén hol tartják a foglalkozásokat? Van tágas, megfelelő hely beltéri jógázásra is? 


  • Ki tartja az elvonulást? Az oktató személyiségén állhat vagy bukhat az elvonulásod. Mielőtt befizetsz, érdemes ellátogatni az órájára, hogy személyesen is megtapasztald, hogy szeretnél-e négy, öt napon keresztül ezzel az oktatóval jógázni. Ha jársz is hozzá, szerinted tud még újat tanítani, átadni neked a megszokott hétköznapi jógaórákon kívül? Választhatsz olyan tábort is, ahol több oktató van, így mindegyikük olyan foglalkozást fog tartani, amiben a legerősebb, ezzel a gyakorlók csak nyerhetnek, sok újat tapasztalhatnak. 


  • Szállás minősége. Na, itt hatalmas különbségek vannak, mert még mindig sok régi turistaszállás ad otthont jógatáboroknak. Fontos szempont lehet a választásnál, hogy kényelmes, szép helyen, vagy faházban, iskolai kirándulások hangulatában szeretnél-e pihenni. Ha nem bírod a bogarakat, akkor nem biztos, hogy a faházas, sátras elhelyezéssel nyugodtan tudsz majd pihenni. Ha iskolás korod óta nem sátraztál, akkor lehet, hogy nem a legjobb ötlet most kipróbálni. Hányan lesztek egy szobában? Füldugót mindenképpen vigyél, mert biztos lesz egy-két horkoló a társaságban. Ne érezd rosszul magadat, ha nem puritán körülményekre vágysz, végül is a jól megérdemelt szabadságodról van szó. 


  • Étkezés. Egy újabb terület, ahol hatalmas különbségek vannak és sokszor már csak a táborban derül ki az ellátás minősége. Válassz olyan helyet, ahol legalább napi háromszor kapsz enni. Legyen reggeli, ebéd, vacsora, ne neked kelljen még magaddal vinni, megfőzni, vagy megvenni az ételt. Ha nem kapsz teljes ellátást, számold bele a plusz étkezéseid árát is a tábor díjába, hogy teljes képet kapj. Mondjuk, ha neked kell négy ebédet venned, az könnyen plusz 12-15 Forintodba kerülhet. A táborban ki főz rátok? A legszuperebb táborokban vegetáriánus/vegán szakács főz, akit megbíznak és veletek utazik, vagy eleve ott dolgozik a szálláson. A jógatáborokban sok kalóriát égetsz, legyen lehetőséged ezeket tápláló, finom és bőséges ételekkel pótolnod. A tábor jó alkalom arra is, hogy kipróbáld a vegetáriánus étkezést. 


  • A programok. Összesen hány foglalkozás lesz? A három napos tábor pénteken 16 órakor kezdődik és vasárnap délben vége? Vagy csak napi két jógaóra lesz, a többi szabadfoglalkozás? A programok száma tükröződjön a tábor árában. Ha éppen csak jógázgatnál, akkor bátran válassz olyan tábort, ahol egy-két jóga mellett van sok lehetőséged kirándulni, aludni, pihenni. 


  • Fejlődés lehetősége. Egy igazán profi tábornak van témája, tematikája, célja, a foglalkozások tudatosan vannak összeállítva. A jógázók elmélyíthetik a gyakorlásukat, új dolgokat, mélységeket és magasságokat tapasztalhatnak meg. 


  • Létszám. Hányan lesznek rajtad kívül? Szeretnél kisebb társaságban, vagy fesztiváljelleggel tömegben jógázni? Egy oktató reálisan nem tud egyszerre 40 fővel foglalkozni, ezt vedd figyelembe. 


  • A tábor ára. Mielőtt lecsapsz a legolcsóbb táborra, az itt említett szempontok szerint vizsgáld meg, hogy tényleg olyan jó-e a tábor ár/érték arányban. Vedd figyelembe a rejtett költségeket is. Közös kiránduláson az esetleges belépő ára benne van a tábor díjában? Jógaszőnyeg- SUP deszka bérlése, parkolás, idegenforgalmi adó, plusz étkezések, ezeket mind számold össze, ha neked kell őket fizetned. 


Legyél tudatos jógi! Válassz okosan. Jó táborozást, fejlődést, feltöltődést mindenkinek. 

Wollaston Erika