A testhelyzet stabil és kényelmes

A testhelyzet stabil és kényelmes

Az egyik legfontosabb jógás tanítás, ami a legtöbbet segíthet, amikor felborul a világ körülötted, vagy stresszes időszakot kell átvészelned.

Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. Ebben a blog sorozatban hónapról hónapra egy újabb jógafilozófiai témát fogunk feldolgozni. "Szellemi vitamin" a sorozat neve és az a célom vele, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából témákat. Igazi kincseket, szellemi mankókat, a jobb és boldogabb élet receptjét találjuk meg itt, ha tettekkel párosítjuk őket. Tarts velem, ha te is szeretnéd ezeket a jógaszőnyegről kivinni a valós életbe.

Hol vagyunk most a jógafilozófiában?

A jóga egyik legfontosabb irodalmából, a bölcs Patanjali nevéhez fűződő Jóga Szutrákból hoztam neked a mostani témát. A Jóga Szutrák 196 úgynevezett szutrából (aforizma, fonal) áll, amiben Patanjali leírja a jóga fogalmát, célját és egy útmutatót ad nekünk ahhoz, hogy hogyan valósíthatjuk meg a jógát. Nézzük is most azt, amit Patanjali az ászanákról ír. 

2.46. Sthira sukham asanam, azaz a testhelyzet stabil (szilárd) és kényelmes

Mit jelent ez fizikai szinten?

A jógapóz, amit gyakorlás közben felveszünk az kényelmes, és abban a stabilitást, szilárdságot keressük. Addig megyünk, ameddig az aznapi határunk van. A saját testünkre szabjuk a jógapózt és nem erőszakoljuk bele magunkat olyanba, amire a testünk még nincs felkészülve. Fokozatosan erősítjük és lazítjuk a testet, hogy idővel minél jobban megvalósíthassuk ezt az aranyszabályt. 

Mire gondolt valójában Patanjali?

A Jóga Szutrákban nem a különböző jógapózokra gondolt, hanem a meditációs ülőhelyzetre. Hiszen tradicionálisan a fizikai ászanák szerepe az, hogy megtisztítsák a testet a betegségektől, akadályoktól és felkészítsék a gyakorlót arra, hogy fészkelődés, fájdalom nélkül tudjon ülni a meditációhoz. Patanjali ezt fogalmazta meg. Csak az fog tudni meditálni, aki képes stabilan és szilárdan ülni kényelemben.

Mit jelent ez a szutra az életben?

Türelmes és kitartó gyakorlással képes leszel kivinni ezt a tapasztalatot a jógaszőnyegről. Nem csak a matracon leszel stabil, hanem az élet viharos tengerén is. Nem engeded, hogy a figyelmedet elrabolják felesleges dolgok, információk. A középpontodban maradsz. A külső események, történések kevésbé fognak kibillenteni. A célunk egy stabil elme, ami nem tesz nagy kilengéseket. Nem csapong fél óránként a boldogság és a világfájdalom között. Nem dőlünk romokba, ha valamilyen nehézséggel találjuk szembe magunkat. Amire régen üvöltve, szitkozódva reagáltunk, arra egyre inkább szeretettel, de határozott kiállással fogunk. Ez a lényege a jógagyakorlásnak. Kontrollt szerezni a saját elménk, reakcióink és életünk felett. Egy érthető hasonlattal, profi szörfösként a deszkánkon maradva még a legnagyobb hullámok közepette is. Ez a legfőbb célunk a jógával.

Ha szeretnél velem tartani és együtt fejlődni nem csak a szőnyegen, de legfőképp az életben, akkor várlak a jógaóráimon.


Jó gyakorlást! 

Wollaston Erika

jóga és meditáció oktató

erika@erikajoga.hu

Instagram: erikajoga

Tiktok: jogaoktato