A betegség, mint figyelemfelhívás

A betegség, mint figyelemfelhívás

Egyes betegségek lelki eredetűek. Ha megismerjük a fizikai testünk mentális térképét és szimbólumrendszerét, akkor a fizikai betegségen keresztül jobban megértjük a lelkünk elnyomott problémáit.

Az itt leírtak nem pótolják az orvosi kezelést, csupán egy másik szemszögből szeretnék rávilágítani a dolgokra. Betegség esetén kérlek fordulj a háziorvosodhoz. Semmi esetre se innen akard meggyógyítani magadat. 

A test és az elme kapcsolata

A jógában és a jógaterápiában nem csak a fizikai testünkkel dolgozunk, hanem egyszerre az energetikai és mentális testünkkel is. Erre a három szintre együtt, harmóniában gondolunk, mert az ember így lesz teljes a mi értelmezésünk szerint. Egy pár egyszerű példával szemléltetve, megoldatlan mentális probléma esetén előbb-utóbb a testünk is hangos kiáltozásba kezd, hogy foglalkozzunk már a feladattal. Ez a kiáltás fizikai betegségként, vagy állapotváltozásként fog előjönni, hiszen az elme így tud üzenni nekünk. Van egy szimbólumrendszer, egy mentális térkép az elménk és a test között. A magyar nyelvben is ismerünk több ilyet: nem tudom megemészteni, a szívemre vettem, a vállamon cipelem a terheket. 

Meghalljuk ezt a segélykiáltást? 

Különösen a "megmagyarázhatatlan" fizikai betegségnél érdemes utánanézni, hogy az a testrész, szerv milyen lelki eredetű dologhoz kapcsolódik. Mit akar ezen keresztül üzenni az elmém? Mivel nem foglalkozok a tudatos szinten? A tünet gyógyszerrel való elnyomása ebben az esetben olyan, mintha az elménk figyelemfelkeltő hangját halkítanánk le, de ezzel nem lesz megoldva a probléma valódi oka. Ha az ember a szép szóra nem hallgat, egyre hangosabb, egyre komolyabb figyelemfelhívások jöhetnek. 

A tüdő szimbolikája

Nézzünk egy nagyon érdekes és aktuális példát, a tüdőt és a légzést. A légzés maga az élet, az éltető energia. A tüdő az a hely, amin keresztül áramlásban van, kering az élet bennem. Folyamatos adok és kapok, kapcsolódás. A tüdő a szabadság szimbóluma is. A tüdőbántalmak egyik mentális jelentése az, hogy nagyon félek attól, hogy meghalok, hogy elveszik a szabadságomat, az életteremet, a saját életem felett való rendelkezés jogát. Mintha valaki ráülne a mellkasomra, nem hagy élni, nem hagy lélegezni. Légzési nehézségnél tegyük fel a kérdést magunknak: Hol érzem magamat elnyomottnak, fojtogatottnak?, Hol nem engedem meg, vagy engedik meg nekem, hogy szabadon levegőt vehessek, élhessek?

"Tartozom magamnak annyival, hogy megtaláljam az engem irritáló érzelmet vagy érzést, amely korlátozza a levegővel és a belső életemmel való kapcsolatomat, mivel ez a blokkolódás, zárlat megakadályozza számomra, hogy teljes életet éljek. Légzésem minőségére nagymértékben hatnak az érzelmeim, az egyedülléttől, elnyomástól való félelmem, és az, ha lázadok az élet ellen. Elkeseredettség lesz úrra rajtam, ami elgondolkodtat azon, mi is az életem valódi értelme, érdemes-e valójában élnem?" - Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona


Mit lehet tenni? 

Első és legfontosabb a felismerés. Ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon, akkor tedd fel a fenti kérdéseket is magadnak. Ha sikerült beazonosítani a probléma okát, akkor tegyél lépéseket. Mindig van megoldás. Mindig lehet változtatni. Nem kell arra várni, hogy a külső körülmény változzon. A saját egészséged érdekében keresd meg a megoldást és tégy magadért. Légy most önző és vedd vissza a saját belső szabadságodat! 

A jóga fantasztikus! A mostani időszakban még jobban ajánlom, mert segít abban, hogy a figyelmedet ne kifelé, a félelemkeltő, pesszimista, lehúzó dolgok felé irányítsd, hanem afelé, ami most van és amin te tudsz változtatni. Látod, a jóga abban is nagyszerű és egyedülálló a mozgások között, hogy egyszerre foglalkozunk a fizikai-energetikai és mentális részünkkel. Ha jógáznál velem, akkor most is van lehetőséged, nem kell azt megvárni, hogy kívülről bárki is megengedje azt neked (a szabadság-elnyomás-bekorlátozás-nehéz légzés ördögi köre be is indulhat). Itt megtalálod az aktuális heti órarendet, itt pedig a tudnivalókat a mostani lehetőségekről. 

Azt hiszem, hogy most már még inkább eljutottunk arra a szintre, hogy egyenesen életveszélyes a híreket figyelni, a világ fájdalmát magunkra venni. Én a saját egészségem érdekében most már nem vagyok hajlandó semmilyen hírt, riogatást meghallani, erről hosszú beszélgetéseket, megoldásnélküli panaszkodásokat folytatni. Mindenkinek jogában áll nemet mondani ezekre a beszélgetésekre, meghúzni a saját határait és tudatosan kiválogatni, hogy oda milyen panaszokat, sopánkodást enged be, vagy zár ki nagyon szigorúan. Légy fontos önmagad számára! És légy most kivételesen önző! Maradj egészséges és épp elméjű! Továbbra is nagyon szívesen támogatlak mindenféle előrelépésben, megoldásban, a negativitás, félelem etetésében viszont nem.

Fókuszáljunk saját magunkra és a saját megoldásunkra! Ha a jógával szeretnéd támogatni az egészségedet, akkor örömmel támogatlak. Itt megtalálod, hogy mikor és hogyan tudsz csatlakozni. 

Szeretettel ölellek téged: 


Erika

erika@erikajoga.hu

0036/30-7931-457