5 dolog, amit soha nem tennék jógaoktatóként

5 dolog, amit soha nem tennék jógaoktatóként

Azt gondolhatod, hogy ezek légből kapott dolgok, de sajnos mindegyikkel találkoztam már jógagyakorlóként. Olvasd el, hogy mi az az 5 dolog, amit éppen ezért nem szeretnék jógaoktatóként elkövetni.

5 dolog, amit soha nem tennék és nem mondanék jógaoktatóként. 

Zsófi, ne úgy! 

Én személy szerint nagyon nem szeretem, ha egy csoportos órán név szerint felszólítanak, hogy valamit rosszul csinálok és javítsam ki. Vagy 12 éve történt egy londoni jógaórán, hogy kipróbáltam egy új óratípust egy új tanárral, és mivel minden új volt, így az elején nehezen tudtam követni az órát. Ezt ő úgy oldotta meg, hogy folyamatosan és hangosan a nevemen felszólított, hogy mit hogyan csináljak máshogy. Az lett a vége, hogy az óra közepén sírva távoztam. Jó lecke volt. Így biztosan nem fogok tanítani. 

Helló, ráérsz jóga után? 

Bocsi srácok, de nem randizok tanítványokkal. Erre különösen figyelek, mert a jógás világban azért nem egy balhé volt abból, amikor kiderült, hogy oktatók (általában a nagy guruként tiszteltek - Netflix film is készült Bikramról) szexuálisan bántalmazták a tanítványaikat, vagy kihasználták a rajongásukat. Ezeket szerintem egy oktatónak már a probléma gyökerénél kezelnie kell, és nem szabad engedni, hogy még adja is a lovat a tanítvány alá valamilyen hasznot vagy vágykielégítést remélve a kapcsolattól. 

Aha, szerintem is tök béna vagy!

Oktatóként sokszor hallom, hogy negatívan nyilatkoztok a teljesítményetekről, a testetekről vagy a képességeitekről. Ilyenkor nagyon határozottan el szoktam csípni a mondanivalót és kedvesen segítek kijavítani ezt a negatív minősítést. Mennyivel jobban hangzik a "Béna vagyok." helyett az olyan gondolat, hogy "Egyre jobban fejlődök, teszek az egészségemért és önmagamért."

Ettől biztosan meggyógyulsz!

Amire ugrok, az a közösségi médiában sokszor megjelenő távgyógyítás 10 másodperces videók formájában. Csináld ezt a pózt és elmúlik a PCOS, a mióma, az álmatlanság. Ennél sokkal komplexebb a kép. Egy etikus jógatanár soha nem diagnosztizál és ír fel gyógymódot. Mi a jóga eszközeiből adunk segítséget, hogy te kipróbáld és lásd, hogy mi működik, hogyan tudod te meggyógyítani saját magadat. Természetesen nagyobb gondnál mindig az orvos és a vizsgálat az első.

Nézz engem! Te is meg tudod csinálni?

A közösségi médiában néha láthatsz haladóbb jógapózokban, mert valamit fel kell tölteni, de az órákon nagyon ritkán, hiszen nem az a célom, hogy engem csodáljatok. Mindig annyit fogok mutatni egy jógapózból, amennyire a csoport átlaga is képes. Tehát biztosan nem fogsz úgy látni egy kezdő órán, hogy nagy terpeszben leteszem a mellkast a talajra, hiszen nem célom, hogy egy hatalmas távolságot hozzak létre az oktató és gyakorló között. A jóga nem cirkusz, hanem belső munka. Mindig erre fogom a hangsúlyt helyezni. 

Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy mennyire tudatosan figyelek a szavaimra az órán. Az a célom, hogy mindenki otthon érezze magát biztonságban és egy szeretetteljes környezetben, ahol nem kell attól félni, hogy a tanár valami rosszat szól. Szeretnél te is egy ilyen térben jógázni? Nézd meg az aktuális csoportos órákat és tanfolyamokat

Wollaston Erika

ERYT-500, akkreditált jógaoktató és jógaoktatóképző tanár

erika@erikajoga.hu

Instagram: @erikajoga

TikTok: @jogaoktato